Tarım ve Orman Bakanı
İbrahim Yumaklı
“Uygulama yönetmeliği, hayvan refahının gözetilmesini ve toplum sağlığının korunmasını amaçlamaktadır, dolayısıyla düzenleme, kurallara uyan ve hayvan refahını gözeten hayvan sahiplerinin de haklarını korumaktadır.”
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı
“Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliği hayırlı olsun. Hayvanların ve insanların sağlıklı ve güven içinde yaşam sürmeleri dengesinde çözümler sunan düzenleme; birey, devlet ve yerel yönetimlere önemli sorumluluklar getiriyor.”
Veteriner Hekim
“Yasa ve yönetmelik insanları köpek ve köpekçi teröründen; köpekleri köpekçi istismarından, dilenci sermayesi olmaktan ve sokakta sürünmekten koruyor.”
Güvenli Sokaklar ve Yaşam Hakkını Savunma Derneği
GÜSODER
“5199 sayılı yasanın uygulama yönetmeliği yayımlandı. Halkın feryadına karşı uygulama yönetmeliğinin yayımlanmamış olmasını gerekçe olarak gösteren belediyeler için bahane kalmadı.”
CHP Genel Başkan Yardımcısı
Gökan Zeybek
“Sokak hayvanlarına karşı düşmanca yaklaşım var. Yasanın nihai hedefi sokak hayvanlarını yok etmek. Yönetmeliğin amacı belediyeyle vatandaşı karşı karşıya getirmek. Belediyelerin veteriner işlerine ayırdıkları bütçe yüzde 2-3’lerin üzerine çıkmış durumda. Bu kadar yükü belediyelere yüklüyorsanız o zaman İller Bankası payını yüzde 6’dan 7-8’e çıkarın, vergi gelirlerinden payını artırın.”
İzmir Barosu Başkanı
Sefa Yılmaz
“İktidar, sokaklardan yükselen sese kulaklarını kapatmış bir kez daha yaşamdan değil öldürmekten yana olmayı tercih etmiştir. Yeni uygulama yönetmeliği ile doğal yaşam alanı yerel yönetimlerce kurulmuş tesis olarak tanımlanmıştır. Soruyoruz, hangi doğal yaşam alanı tel örgüler ve gri betonlardan oluşur. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) bu yasayı derhal iptal etmesi gerekir. Yönetmeliğin iptali için en kısa zamanda Danıştay’da İzmir Barosu olarak davamızı açacağız. Danıştay’dan ilk talebimiz, bu uygulama yönetmeliğinin yürütülmesinin derhal durdurulması olacaktır.”
Mersin Barosu
Hayvan Hakları Komisyonu
“Düzenlemedeki niyet hayvanları korumak değil, hayvanlara ve hayvanseverlere karşı yaratılan nefreti güçlendirme amacına hizmet etmektedir. Katliamı uygulama yönetmeliği iptal edilmelidir.”
Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu
Merve Akbulut
“Yönetmelik; kanlı dediğimiz yasanın kendisinden daha da kanlı olup, bir türün bireylerinin öldürülerek yok edilmesine, tür kırıma zemin hazırlıyor. Bir türü diğerine göre daha 'öldürülebilir' sanan zihniyetin karşısında biz, tüm türlerle dayanışmamızı sürdüreceğiz. Artık hepimizin önceliği AYM’nin yasayı iptal etmesi ve sorumluların yargılanması olmalıdır.”
Adana Yaşam Hakkı Savunucuları
Gamze Aktaş
“Yönetmeliğin barınaklara ötenazi ve veteriner hekimlere geniş öldürme yetkisi tanıyor. Bu belirsiz yetkiler, hayvanların keyfi olarak öldürülmesine zemin hazırlıyor. Barınaklar hayvanların yaşam alanı değil, katledildikleri yerler haline gelmiştir.”
Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişikliği öngören düzenlemeleri içeren uygulama yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenlemeyle sahipsiz hayvanların toplanmaları, hayvan bakımevlerine götürülmeleri, rehabilite edilmeleri ve hayvan bakımevlerinde tutulmaları konularındaki işlemler detaylandırıldı.
Yönetmelik Temmuz 2024’te TBMM’de kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un uygulanmasına dair esasları ve yöntemleri belirliyor. 2 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nda tartışmalara sebep olmuş, hayvan hakları koruma dernekleri ve bazı STK’lar değişikliğe tepki göstermişti. Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra tartışmalar yeniden gündeme geldi. Yönetmelik hakkında kim ne dedi, uygulama nasıl olacak?
Yönetmelikte Detaylandırılan Konular
Yönetmelikte Detaylandırılan Konular
Hayvanları Koruma Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler
Hayvanları Koruma Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler
Türkiye’de Hayvan Hakları Koruma Kanunu
2003 - Türkiye, 1999'da imzaladığı Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi'ni onayladı.
2004 - “Hayvanları Koruma Kanunu” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre hayvanlar “mal, eşya” statüsünde değerlendirilerek sahipli hayvanlara zarar verme “Mala zarar verme”, sahipsiz hayvanlara zarar verme “Kabahatler Kanunu” kapsamında cezalandırılıyordu.
2008 - Kanunun 3 maddesi yürürlükten kaldırıldı, 1 maddesi değişikliğe uğradı.
2010 - Kanunun 1 maddesi yürürlükten kaldırıldı.
Türkiye’de Hayvan Hakları Koruma Kanunu
2021 - Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 9 Temmuz 2021 tarihinde kabul edildi.
Buna göre;
2024 - “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kabul edildi.
2024 - “Hayvanları Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlandı.